Kulturális blogbejegyzések

Aligha van van hatalmasabb és önzetlenebb szeretet a világon annál, mint, amit egy anya érez a saját gyermeke iránt. Az édesanyák hegyeket képesek megmozgatni, ha gyermekeikről van szó és elfogadják őket minden hibájukkal, tévedéseikkel, botlásakkal együtt. Úgy szeretik őket, ahogy vannak.

A tojásokat hozó húsvéti nyúl alakja mára elválaszthatatlanul hozzátartozik a húsvét ünnepéhez. De mi köze a nyúlnak a feltámadáshoz? És honnan ered a húsvéti tojásfestés szokása?

A négy inspiráló női életrajz után a következőkben négy irodalmi művet szeretnék bemutatni, melyek középpontjában egy-egy női karakter áll, akik történetük során komoly jellemfejlődésen mentek keresztül. A megtapasztalt veszteségek, nehézségek, előítéletek vagy kitaszítottság megedzették a lelküket, erőssé kovácsolták a jellemüket és az út végén...

A nemzetközi nőnap alkalmából ezen a héten 4+4 könyvet szeretnék ajánlani olyan bátor és erős nőkről, élettörténetéből inspirációt, útmutatást, erőt és reményt nyerhetünk. A mostani írásomban négy életrajzi művet szeretnék ismertetni, a következő alkalommal pedig négy regényt mutatok be a könyvtáramban található, meghatározó olvasmányaimból.

Diarmuid és Gráinne legendája az ír mitológia egyik legszebb szerelmes története. Tragikus szerelmük sok hasonlóságot mutat Tristan és Izolda valamint at Arthur-mondakör részként fennmaradt Sir Lancelot és Guinevere történetével.

Walesben a Carmarthen hegyeinek gyűrűjében található a Van Pools meseszép tóvidéke. A hagyomány szerint újév estéjén, közvetlenül éjfél után megjelenik a tó vizén egy tündér aranyszínű csónakjában ülve. Nem győzik dicsérni szépségét azok, akik látták őt. Ruhája hófehér, karcsú derekán aranyöv, hosszú haja aranyszőke, ám szépséges, tejfehér arcán...

A mai napon tartják az Egyesült Államokban a hálaadás napját (Thanksgiving Day), ami az egyik legnagyobb ünnepnek számít. Észak-Amerikában. Kanadában október második hétfőjén, az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökjén szokták megtartani az ünnepet, ami idén november 26-ra esik.

A Samhain ('nyár vége') egy pogány kelta ünnep volt, melynek előestéjét - azaz a keresztény Halloween (All Hallows' Eve, 'Mindenszentek estéje') elődjét - október 31-én ünnepelték. A régi kelták két részre osztották az évet: a Samhain (november 1.) ünnepén keződő télre és a Beltane (május 1.) ünnepén kezdődő nyárra.