Hogyan tanulj angolul ha kevés a szabadidőd?

2021.09.05

Az iskolapadból kikerülve már nem a tanulás az elsődleges feladatunk. A munka, ügyintézés, háztartás vezetése, gyereknevelés, baráti és családi programok, kutyasétáltatás, fűnyírámellett (és a listát még hosszasan lehetne folytatni) nem könnyű időt szakítani a magunkra. De mit tegyünk ha egy jobb állás, egy külföldi munka vagy ösztöndíj megpályázásához meg kell tanulnunk legalább középszinten angolul vagy egyszerűen csak nem vagyunk megelégedve a jelenlegi tudásunkkal és fejlődni szeretnénk?  

Mindenekelőtt szeretnék eloszlatni egy tévhitet: csodaszerek nem léteznek. Több nyelviskolát láttam hirdetni különféle módszereket, amikkel teljesen kezdőként "könnyen és gyorsan" meg lehet tanulni három vagy akár egy hónap alatt is angolul beszélni. Ezek a hirdetések mérhetetlenül felháborítanak, mert hamis illúziókat keltenek a nyelvtanulókban, akik óhatatlanul csalódni fognak (jobb esetben csak a tanfolyamban, rosszabb esetben a saját képességeikben is.) 

Mint minden készség elsajátításához, így a nyelvtanuláshoz is idő kell. A befektetett energiát és időt nem lehet megspórolni. Rögzülniük kell az új információnak, azaz ki kell épülniük az új idegi kapcsolatoknak az agyban ahhoz, hogy megjegyezzük és elő tudjuk hívni a tanultakat. Ez pedig rengeteg gyakorlást igényel. 

A Közös Európai Referenciakeret (Common European Framework of Reference) alapján, ahhoz, hogy egy nyelvtanuló eljusson a teljesen kezdő szintről középfokra (B2) 500-600 óra, a felsőfokra (C1) 700-800 óra, az anyanyelvi szintre (C2) pedig 1000-1200 óra tanóra (guided learning hour) szükséges. Ezen felül pedig még még legalább ugyanennyi (de a magabiztos tudáshoz valójában dupla ennyi) időt kell önálló tanulással, gyakorlással tölteni.

A tanórákon kívüli gyakorlás (szótanulás, nyelvtan gyakorlása, olvasás, hallás utáni szövegértés, stb.) mennyisége számos tényezőtől függ, ilyenek:

  • az, hogy beszél-e már a nyelvtanuló valamilyen más idegennyelven, és ha igen, akkor az(ok) hogyan viszonyul(nak) az angol nyelvhez,
  • az életkortól,
  • az egyéni készségektől, 
  • és hogy a nyelvtanuló a saját készségeinek megfelelő módszer(eke)t választott-e a tanuláshoz. (Ez utóbbira lásd egy korábbi bejegyzésemet a tanulási stílusokról.)

Ha valaki tehát naponta átlagosan egy órát tud rászánni a nyelvtanulásra és szeretne például a nulláról középszintre lejutni, körülbelül négy évre van szüksége. A tanári segítség az alapszint eléréséig véleményem szerint elengedhetetlen, a későbbiekben (különösen a haladó szinttől) azonban egyre nagyobb mértékben képessé válik a nyelvtanuló az önálló fejlődésre, tanulásra.  Lássuk hogy lehet beilleszteni az önálló tanulást a hétköznapok sűrű teendői közé.

  

1. Tanulj minden nap 

Az egyik legfontosabb dolog az, hogy legyen a mindennapjaid része a nyelvtanulás. Ha minden nap csak 15 percet tudsz nyelvtanulással foglalkozni havi szinten már az is 12 óra! Gondold végig a napodat, hogy melyik az a napszak, amikor csendben le tudsz ülni tanulni akár csak 15 percre anélkül, hogy, megzavarnának a családtagok, kollégák, vagy ügyfelek?  A reggeli kávéd mellett, vagy ebédidőben, esetleg lefekvés előtt, amikor már elcsendesedett a ház? Időzítsd erre az időszakra a fókuszált figyelmet igénylő feladatokat, például a nyelvtani feladatok gyakorlását, az ismeretlen szavak kiszótározását,  vagy egy új lecke átolvasását.

2. Használd ki a holtidőt a szótanulásra

Érdemes az új szavakról és kifejezésekről egy olyan papír alapú vagy digitális szószedetet vezetned, amit egész nap magadnál tudsz tartani. Lehet ez egy kisméretű (de strapabíró) notesz, szótanuló kártyák, egy jegyzetelési (pl. Evernote) vagy szókikérdező applikáció (pl. Anki) a mobiltelefonodon, esetleg egy hangfájlba felmondott szólista, amit a telefonodon vagy az mp3 lejátszódon tartasz. A formátum szinte mindegy, a lényeg az, hogy legyen mindig nálad és ha adódik a nap folyamán valamikor hosszabb-rövidebb ráérő időd (pl. tömegközlekedési járműveken ülve, utcán sétálva, esetleg hivatalos ügyintézésre vagy valamilyen szolgáltatásra várakozva) elő tudd venni a szótáradat és új szavakat tudj tanulni és/vagy át tudd ismételni a korábban tanultakat.

3. Hallgass angol nyelvű szöveget, amikor csak teheted      

Ma már számtalan lehetőség nyílik arra, hogy angol nyelvű szöveget hallgassunk (akár ingyen is). A szavakhoz hasonlóan érdemes magaddal vinni hangfájlokat (pl. a leckék hanganyagait, egyszerűsített szépirodalmi szövegek hangoskönyv változatát, podcastot, stb.), amiket a szótárfüzethez hasonlóan elő tudsz venni meghallgatni, amikor várakozol vagy nem kell fókuszáltan figyelned arra, amit épp csinálsz (pl. sorbanállás, zöldségpucolás vagy vasalás közben). Ha mozifilmet vagy TV filmsorozatot nézel, lehetőség szerint mindig válaszd az angol nyelvű változatot, kezdetben magyar és később angol nyelvű felirattal, végül felirat nélkül. Ugyanígy, az otthoni háztartási teendők mellé "háttérzajnak" (pl. főzéshez, takarításhoz) válassz valamilyen angol nyelvű rádióműsort, kapcsolj a TV-ben valamilyen hírcsatornára vagy természetfilmekre. Nem baj ha nem tudsz rájuk fókuszáltan figyelni, így is szokni fogja a füled az angol kiejtést, hanglejtést és egészen biztosan el fogsz csípni egy-egy szót, kifejezést.4. Olvass változatos angol nyelvű anyagokat

Nem kell feltétlenül Dickens regényekkel kezdened az olvasást. Kezdd rövidebb, egyszerűbb szövegekkel, olyasmivel, amiről magyarul is szívesen olvasol. Fusd át valamelyik televíziós hírcsatorna (pl. BBC, CNN) honlapján a napi híreket, vásárolj rendszeresen a hobbidhoz kapcsolódó szép színes magazinokat az újságárusnál pl. lakberendezési vagy kertészeti magazint, divatlapot, gasztronómiai újságot. (Itt sem muszáj a hosszú cikkeket tartalmazó, nehéz nyelvezetű politikai és gazdasági lapokkal kezdened.) Keress egyszerűsített olvasmányokat (pl. az Oxford Bookworms, Penguin Readers sorozatból), vagy akár gyerekkönyveket. És egyszerűen olvass el minden angol nyelvű feliratot, ami csak a kezed ügyébe kerül, legyen az akár a samponos flakon hátulján szereplő leírás vagy a rizs elkészítésének lépései angolul a rizses dobozon.      

5. Gondolkozz angolul

A napi teendőid során próbáld megfogalmazni magadban, amit éppen csinálsz. Ez egy izgalmas módszer arra, hogy gyakorold az eddig megtanult szavakat, kifejezéseket. Már akár kezdő szinten beszélő nyelvtanulók is végig tudják gondolni az öltözködés, főzés, vagy takarítás lépéseit, a haladóbbak pedig végiggondolhatják lépésről-lépésre, hogy mit csinálnak autóvezetés közben vagy banki ügyintézésnél. Először kicsit furcsának fog tűnni, hogy magadat monitorozod, de idővel egészen biztosan belejössz majd.

6.  Kérdezz

Nyelvtanulás közben számos kérdésed lesz majd a nyelvtani szabályokkal, kifejezésekkel, kiejtéssel és sok más kérdéssel kapcsolatban. Ezeket ne söpörd be a szőnyeg alá! Írd össze őket és kérdezz! Kérdezd meg a nyelvtanárod, vagy ha önállóan tanulsz, akkor keress választ a kérdésedre nyelvkönyvekből, nyelvtanulási honlapokon és blogokon, tedd fel a kérdésedet anyanyelvűeknek internetes nyelvtanulási fórumokon. Ez utóbbi  azért különösen hasznos, mert angolul kell kérdezned, így nemcsak a válasszal, de már a kérdés megfogalmazásával is tanulsz, és meglátod milyen sikerélményben lesz részed, amikor megérkeznek az első válaszok.  

7. Ne add fel

És végül, talán a legfontosabb: higgy magadban és ne add fel! Lehet, hogy lesznek időszakok, amikor gyorsabban és látványosabban fogsz fejlődni, és lesz, amikor úgy tűnik, mintha egy helyben toporognál, de ilyenkor is bízz a folyamatban! Elsőre lehet, hogy közhelynek tűnik, de hidd el, amit fejlesztünk, az valóban fejlődik. Fontos az is, hogy akkor se add fel, amikor a szokottnál is elfoglaltabb vagy. 15 percet ilyenkor is egészen biztosan fogsz találni a fókuszált tanulásra és ha tudatos tervezéssel a holtidőket is kihasználod a fent leírt módon, akkor még a rohanósabb napokon is össze fog jönni az átlagos napi egy óra tanulás, ami már elegendő arra, hogy teljesen kezdő szintről négy év alatt eljuss egy magabiztos, erős középszintre. A lényeg, hogy mindig keresd a lehetőséget a nyelvtanulásra, adaptáld azokat az aktuális helyzetedhez és ha már idáig eljutottál, ne hagyd abba!