Tanulási stílusok

2021.05.30

Ahhoz hogy a nyelvtanulásban igazán eredményes legyél, nem árt tisztában lenned azzal, hogy milyen tanulási stílus a leginkább testhezálló a számodra. Miért fontos ez? Mert előfordulhat, hogy a nyelvtanulással eddig azért haladtál lassabban, mert valójában nem a számodra megfelelő stratégiával próbálkoztál eddig.

A szakirodalom a gondolkodás, az érzékelés, az emlékezet, a motiváció és környezeti feltételek alapján számos tanulási módszert különböztet meg. A következőkben hét fő stílust fogok röviden ismertetni és tanácsot adok azzal kapcsolatban, hogy milyen eszközöket, technikákat érdemes alkalmaznod miután sikerült azonosítanod, hogy Te mely típusokba tartozol. 


Érzékelés és észlelés alapján
alapján vizuális (látási), auditív (hallási) és taktilis-kinesztetikus (tapintási-mozgási) tanuló típusokat különböztetünk meg:

1) Vizuális típus

Szereted a jól széttagolt szövegeket, a vastagon szedett mondatokat. Az ábrák, képek sokat segítenek neked az összefüggések megértésében és a memorizálásban. Ha jegyzetelsz, az üres lapot egy egységes térként kezeld, amiket kisebb, különböző területekre osztasz fel, és később kiválóan fel tudod idézni, hogy mit írtál az egyes részekre.

Nyelvtanulási technikák:

 • Tanulás közben használj különböző színű szövegkiemelőket.
 • Jegyzetelés során készíts sok ábrát, rajzot, jelet, szimbólumot.
 • Gyárts elmetérképet (Mind Map) - erről a későbbiekben külön blogbejegyzést fogok majd írni.
 • Nézz idegen nyelvű filmeket.

2) Auditív típus

Hallás után tanulsz a leghatékonyabban. A hangok, a zene, a ritmus a te igazi közeged. Ha felolvasod a tanulnivalót sokkal jobban bemászik az agyadba. Valószínűleg a tanulás közbeni háttérzene neked is segít neked az elmélyülésben (csak arra figyelj, hogy ne olyan zenét hallgass, aminek érted a szövegét, ezért könnyen elkalandoznak a gondolataid).

Nyelvtanulási technikák:

 • Szótanulás közben a szavakat, kifejezéseket mondd ki hangosan és akár rögzítsd a telefonoddal, hogy később vissza tudd hallgatni azokat.
 • A kiejtés és mondatszerkezetek gyakorlásához használj idegen nyelvi hanganyagokat.
 • Hallgass továbbá idegen nyelvű rádióműsorokat, zenét, podcastokat, hangoskönyveket.
 • Ha memóriafogasokat használsz (erről szintén írok majd később), próbálj meg minél ritmusosabb, rímesebb emlékeztetőket kitalálni.

3) Taktilis-kinesztetikus típus

Érintésen, mozgáson és a tárgyakkal való foglalkozáson tanulsz a leghatékonyabban. Olyan, mintha az izmaid emlékeznének az újonnan tanultakra. Nem szeretsz sokáig egy helyben ülni, ellenben élvezed a fizikai tevékenységeket és a kézműveskedést. Amikor össze kell állítanod egy bútordarabot vagy háztartási gépet, jellemzően inkább kiveszed az alkatrészeket a dobozból és kitalálod hogyan kell összerakni, ahelyett, hogy előzetesen elolvasnád az útmutatót.

Nyelvtanulási technikák:

 • Ha teheted ne egy helyben ülve tanulj, memorizálás közben sétálj, mozogj (esetleg használj egy nagy fittlabdát)
 • Amennyiben erre nincs lehetőséged, akkor iktass be rendszeresen szüneteket, amikor fel tudsz állni, mozogni tudsz egy kicsit.
 • Használj sok kézbe fogható, forgatható szemléltető eszközt (például tanulókártyákat), mobilos applikációkat.
 • Tölts ki kvízeket.
 • Jegyzetelj sokat, készíts elmetérképet, diagramokat, írd le az új szavakat (a kezed "emlékezni fog" a tanultakra).


Társas környezet alapján intraperszonális (önálló) és interperszonális (társas) típusokba sorolhatók a tanulók.

4) Intraperszonális típus

Elsősorban egyedül szeretsz tanulni, kedveled a nyugalmat, a csendet. A saját értékrended és érdeklődési köröd nagyban befolyásolja, mit és hogyan tanulsz, ugyanakkor ha valami érdekel, azzal szívesen és sokat foglalkozol. Erős a belső motivációd. A gondolataid nagy hatással vannak a teljesítményedre és biztonságérzetedre.

Nyelvtanulási technikák:

 • Tűzz ki konkrét, reális célokat magadnak a tanulásra rendelkezésre álló idő és saját képességeid ismeretében.
 • Az önálló tanulásra kifejlesztett tankönyvcsomagokat és letölthető online tréningeket neked találták ki, ezekkel te oszthatod be az idődet, akkor és olyan tempóban tanulsz, ahogyan számodra a számodra a legmegfelelőbb.
 • Ha megakadnál és segítségre szorulsz, érdemes magántanárhoz fordulnod, akinek felteheted a kérdéseidet, de továbbra is a te tempódban, személyre szabott leckékkel tudtok haladni.

5) Interperszonális típus

Csoportban, társakkal tudsz a leghatékonyabban tanulni. A közös munka téged inspirál, és segít megakadályozni, hogy elkalandozzanak a gondolataid.

Nyelvtanulási technikák:

 • Törekedj rá, hogy minél többször tanulhass együtt másokkal.
 • Keress tanulótársakat (akár online), akikkel megbeszélitek az anyagot, kikérdezhetitek egymástól a szavakat, gyakorolhatjátok a beszédszituációkat, eljátsszátok a tanultakat.
 • Iratkozz be egy a tudásodnak megfelelő szintű csoportos nyelvtanfolyamra, ahol élvezheted a társakkal való tanulás minden előnyét.


Gondolkodásmód tekintetében verbális (nyelvi) és logikai (matematikai) típusokba sorolhatóak a tanulók:

6) Verbális típus

A verbális típusú tanulók számára fontos önkifejezési mód a nyelv. Ha ide tartozol, akkor nagyon jó a retorikai érzéked, választékosan és könnyen fejezed ki magad szóban és írásban egyaránt. A szavak a te igazi barátaid. Szeretsz idegen nyelveket tanulni és nagy valószínűséggel sok sikerélményed is van benne.

Nyelvtanulási technikák:

 • Számodra az a leghatékonyabb tanulási mód ha elmondhatod, leírhatod, megfogalmazhatod a frissen tanultakat.
 • Olvass fel hangosan idegen nyelvű szövegeket és ügyelj a kiejtésre, hangsúlyra, próbálj dramatizálni (minél több érzelmet beleviszel az előadásodba, annál jobban megragadnak az új szavak, kifejezések).
 • Keress anyanyelvű beszélgetőpartnert, akivel gyakorolhatsz (ha személyesen erre nincs lehetőséged, akkor az interneten).

7) Logikai típus

Nagyon jól tudsz és szeretsz rendszerekben gondolkodni, könnyen átlátod a nagy anyagrészeket, megérted az összefüggéseket. Kulcsszavaid a következtetés, elvonatkoztatás, kategorizálás, hatékony érvelés, okkeresés.

Nyelvtanulási technikák:

 • Írj listákat az olvasmányaid szavaiból, kifejezéseiből.
 • Készíts elmetérképet, táblázatokat a szócsaládokból, nyelvtani témakörökből.
 • Tanulás közben ügyelj arra, hogy a részletekre is odafigyelj, azokat is megtanuld illetve, hogy alapos és körültekintő legyél.

Természetesen senki nem tartozik tisztán egyik vagy másik tanuló típusba, így nagy valószínűséggel több tanuló típus leírása során is magadra ismerhettél. Az interneten számos ingyenes kvízt találhatsz magyar és angol nyelven egyaránt, ami segíthet tovább pontosítani, hogy mely típusokba tartozol és milyen mértékben. Nem kizárt, hogy akár több területen is hasonlóan magas értékeket fogsz kapni. Ilyen esetben érdemes kombinálni a tanulási stílusokat annak érdekében, hogy minél eredményesebb és élvezetesebb legyen számodra a nyelvtanulás.