Skót jövevényszavak az angol nyelvben

2022.04.12

A skót nyelv egyike a jelenleg ismert hat kelta nyelvnek melyekből ötöt a Brit-szigeteken (ír, skót gael, manx, walesi, korni/cornwalli), egyet (breton) pedig a franciaországi Bretagne-ban beszélnek. A kelta nyelvek (a germán nyelvekhez hasonlóan) az indoeurópai nyelvcsalád nyugati ághoz tartoznak és egy indoeurópai nyelvjárásból (a kelta ősnyelvből vagy alapnyelvből) váltak le.


Celtic languages in the 21st century / Kelta nyelvek a 21. században (forrás/source: Maps on the Web)


A jelenleg beszélt ún. szigeti (insular) kelta nyelvek az 5. századtól kezdődően alakulhattak ki egy közös ősből. Két csoportjuk létezik: a gael (Gaelic/Goidelic) és a brit (Brittonic/Brythonic). Az előbbihez sorolható az ír, a skót gael és a (1974-ben hivatalosan kihalt majd újjáélesztett) manx, az utóbbihoz pedig a walesi, cornwalli és breton nyelvek.

A skót gael (Scottish Gaelic vagy Scots Gaelic / Gàidhlig) nyelv az óír nyelvből alakult ki miután a Kr.u. 5. században az írek elkezdték meghódítani a mai Skócia területét. Önálló beszélt nyelvvé a középír periódus (10-16. század) idején vált, valamikor a 13. században. A későbbiekben két ágra szakadt: felföldi (Highland Scots) és alföldi (Lowland Scots) skót ágra, melyek közül az utóbbi mára teljesen kihalt.

Jelenleg Skócia lakosságágnak körülbelül 1%-a (50-60.000 fő) beszéli a skót gael nyelvet, elsősorban a Skót-felföld (Scottish Highlands) északnyugati részén és a Hebridák (Hebrides) szigetcsoport területén. A ma használt skót szavak többsége kelta eredetű, de számos kifejezést vettek át a latin, ógörög, óskandináv, héber és az angol nyelvekből is. Gyakran angol szavakkal helyettesítenek még olyan kifejezéseket is, amelyeknek létezik skót megfelelője, például az igéket sokszor egyszerűen skót képzőkkel látják el. Kisebb mértékben ugyan, de a skót nyelv is hatással volt az angolra.

Skót eredetű földrajzi kifejezések: 

ben (beinn) = hegy

bog (bog) = láp

cairn (càrn) = kőhalom, kőrakás

crag (creag) = kőszirt, szikla

glen (gleann) = völgy, szurdok

loch (loch) = tó


Glen Coe at Ballachulish, Scotland (photograph by/fényépezte: Asa Rodger, 2018, Unsplash)  Egyéb skót jövevényszavak:

bard (bard) = bárd, vándorénekes

brogue (bròg) = cipő (a skót népviselet része)

clan (clann) = klán, nemzetség

galore (gu leor) = bőven

hubbub (ubub) = lárma, zűrzavar

plaid (plaide) = kockás takaró

slogan (sluagh-ghairm) = 'csatakiáltás', jelige, szlogen

sporran (sporan) = erszény, tarsoly (a skót népviselet része)

pet (peata) = szelíd állat, háziállat

shanty (sean taigh) = kunyhó, viskó

trousers (triubhas) = nadrág

whisky (uisge-beatha) = 'az élet vize', whisky 'The Skye Boat Song' (Scottish Gaelic version) from Outlander, season 6