A plüssmackó eredete, avagy a medve és az elnök különös esete

2021.09.09

Szeptember 9-én tartják az Egyesült Államokban a világ egyik legnépszerűbb játékának, a plüssmackóknak az ünnepét (Teddy Bear Day). Ezen a napon sokan ajándékoznak egymásnak kisebb-nagyobb plüssmackókat a szeretetük és törődésük jeleként, vagy egyszerűen csak egy hatalmas 'maciöleléssel' köszöntik szeretteiket. 

De mióta léteznek egyáltalán plüssmackók és miért nevezik őket 'teddy bear'-nek angolul? A plüssmackó eredete 1902 novemberére nyúlik vissza, amikor Theodore ('Teddy') Roosevelt elnök a Mississippi és Louisiana államok közötti határvita rendezésére összehívott konferencia alkalmával részt vett egy a tiszteletére rendezett medvevadászaton. Az elnök segédei a vadászkutyákkal kifárasztottak és bekerítettek egy feketemedvét, majd félholtra verték az állatot és kikötözték egy fűzfához. Ezt követően odahívták a helyszínre az elnököt, hogy lelője a megkötözött medvét és hazavigye trófeaként. Az elnök sportszerűtlennek nevezte a védtelen állat lelövését és utasította az egyik segédjét, hogy egy vadászkéssel vessen véget az állat életének, megszabadítva őt a további szenvedéstől. 

Clifford K. Berryman karikatúrája a Washington Post 1902. november 16-i számából, amely Theodore Roosevelt elnök Mississippi állambeli megvadászatáról. (Forrás: Wikipedia)    


A fenti történetnek gyorsan híre ment és a Washington Post folyóiratban "Drawing the line in Mississippi" címmel megjelent Clifford K. Berryman politikai karikatúrája Roosevelt elnökről, aki tiltakozásul hátat fordít a segédjének, aki egy lasszóval épp a fához vonszolja a megszeppent medvét. A karikatúrának erős politikai felütése volt, a későbbi a változatokon Berryman azonban már inkább a medvét helyezte a fókuszba egyre kisebbnek és aranyosabbnak ábrázolva őt.

Az egyik ilyen karikatúra annyira megtetszett Morris Mitchtom orosz származású üzletembernek és feleségének Rose-nak, hogy elkészítettek kisméretű plüssmackót, amit "Teddy's bear" azaz 'Teddy medvéje' táblával kitettek a brooklyni cukorkaboltjuk kirakatába. Ez követően elküldte egy hasonló plüssmackót az elnöknek ajándékba és engedélyt kértek hogy az elnök beceneve alatt árusíthassák a játékot. Miután megkapták az engedélyt, elkezdték gyártani a plüssmackókat és rövid idő alatt olyan nagy sikert arattak, hogy 1907-ben egy prosperáló játékkészítő céget alapítottak 'Ideal Novelty and Toy Company' néven, amely Mitchtom halála után az Egyesült Államok legnagyobb babakészítő céggé nőtte ki magát.

Források: